en-USnl-BEnl-NL
2020-09-26
 
Een geschikte keuze maken
(λ) Lambda-waarde van isolatie
De lambda-waarde geeft de warmtegeleidbaarheid van een materiaal aan. Ze wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe hoger de waarde is, hoe beter de warmte geleid wordt en dus hoe minder goed het materiaal isoleert.
Hieronder vindt men een aantal λ-waarden (lambda) van een aantal materialen die veel gebruikt worden bij bouwconstructies.
Als men de λ-waarde kent, dan kan men gemakkelijk de U-waarde of de R-waarde berekenen van een constructie-onderdeel.
Materialen
λ-waarde
PUR-platen (muur)
0.023
PUR-platen (dak)
0.028
Gespoten PUR
0.030
Minerale wol
0.035
Glaswol
0.035
XPS
0.035
EPS
0.040
Resol
0.020
Dikte van de isolatie met elkaar vergelijken
Indien men de éne isolatie met de andere wil vergelijken dan kan dit eenvoudig op de volgende manier.
Veronderstel dat je van plan bent om 120 mm PUR-isolatie (met een λ-waarde van 0,023 W/mK) als buitenisolatie te plaatsen, maar de isolatie komt in contact met de grond, dus met vocht. Hiervoor is PUR als isolatiemateriaal niet geschikt. Hiervoor zou men dus XPS (met een λ-waarde van 0,035 W/mK) kunnen plaatsen. Welke dikte zou ik dan moeten gebruiken om dezelfde thermische isolatie te hebben. De thermische isolatiewaarde van XPS is dus minder dan van PUR... De isolatie zal dus dikker moeten zijn.
Men kan eenvoudig de verhouding maken van de twee λ-waarden en deze vermenigvuldigen met de dikte van de thermische isolatie die men als referentie neemt. In ons voorbeeld: 0,035 / 0,023 x 120 mm = 182 mm, of afgerond 200 mm.
Liboconstruct maakt gebruik van sandwichpanelen met dunne huiden van behandeld staal. Deze dienen zowel als structuur en als thermische isolatie. De thermische isolatie bestaat uit PIR (Joris Ide) of uit Quadcore (Kingspan)
Overzicht van de kenmerken van de meest gebruikte isolatie
Algemeen
Minerale wol kennen we beter met hun specifieke benaming: glaswol en rotswol. Hoewel beide producten van een ander basismateriaal zijn gemaakt (glaswol van glas, rotswol van steen), hebben ze zeer gelijkaardige isolatiewaarden. Ze komen allebei in allerlei vormen voor.
Minerale wol is uitermate geschikt voor thermische en akoestische isolatie. We kennen het voornamelijk als zachte isolatiedekens (met of zonder dampfolie) en dus soepeler dan kunststofplaten. Hiermee kunnen dan ook allerlei oneffenheden bij de installatie vlotter worden opvangen waardoor het ook beter geschikt is om onregelmatige oppervlakken te isoleren.
Naast de zachtere uitvoeringen is minerale wol is ook beschikbaar in  halfharde of harde platen en kan het ook voor andere toepassingen worden gebruikt.
Rotswol- en glaswol isolatie
Thermische prestaties
Isolatie van minerale wol heeft een thermische geleidbaarheid van: λ = 0,036 – 0,041 W/m.K (dekens);  en voor platen is de thermische geleidbaarheid iets beter λ = 0,034 – 0,036 W/m.K (platen).
Dampdiffusieweerstand
De damdiffusieweerstand van minerale wol isolatie is zeer klein. De dampdiffusieweerstand μ is gelijk aan: μ = 1 – 1,5
Volumieke massa
Minerale wol isolatie heeft een volumieke massa van: ρ = 15 – 21 kg/m3 (dekens); ρ = 22 – 25 kg/m3 (platen) dat is 40% tot 70% minder dan de volumieke massa van harde isolatieplaten vervaardigd uit PUR of PIR.
Brandgedrag
Minerale wol is brandwerend en onbrandbaar. Het behoort tot Europese brandklasse A1.
Vochtbestendigheid
Men dient er voor te zorgen dat minerale wol isolatie zo weinig mogelijk vocht opneemt. Wanneer deze isolatie vochtig wordt, verliest deze snel zijn isolatie waarde.
Gezondheids- en milieu eigenschappen
Minerale wol is een natuurlijk product dat kiemvrij en anorganisch is. Hierdoor vormt het geen voedingsbodem voor schimmels of bacteriën. De isolerende werking blijft constant indien deze niet vochtig wordt.
Tijdens het plaatsen komen er minerale vezels vrij. Vooral tijdens bewerkingen zoals zagen en snijden komen heel wat vezels los en verspreiden deze zich in de lucht. Deze vezels kunnen irritatie en ontsteking van de huid, de ogen en luchtwegen veroorzaken. Handschoenen en een stofbril of -masker zijn dus noodzakelijk. Werken in vochtige en warme omstandigheden verhoogt de irritatie. Indien de minerale vezels met elkaar met kunstharsen verbonden zijn (zoals o.m. formaldehyde) dan kunnen deze allergische reacties opwekken bij gevoelige personen.
Leveranciers
Rockwool: www.rockwool.be
Liboconstruct gebruikt minerale wol vooral als akoestische isolatie. Vooral in de wanden tussen de verschillende ruimten, valse plafonds en ter plaatse van de buitengevels, tussen de sandwichpanelen en.de gipsblokken. Bij restaureren en benoveren van hellende daken wordt deze isolatie gebruikt wanneer de mogelijkheid bestaat om condensvorming uit te sluiten. Dit laatste is bij daken niet zo eenvoudig als wordt aangenomen. Daarom dat Liboconstruct steeds een studie doet van de opbouw van de verschillende bouwonderdelen die met de lucht, met de grond of met niet-verwarmde lokalen zijn verbonden.
Algemeen
PUR (polyurethaan) hardschuim is een vloeibaar isolerend materiaal dat na enkele seconden stolt uit de reactie tussen twee componenten (polyol en diisocyanaat). Dankzij zijn vloeibare structuur vult het alle gaten, kieren en oneffenheden waardoor het naadloos aansluit en perfect isoleert. De gesloten celstructuur maakt van PUR een van de hoogst isolerende materialen. PUR kan zowel in schuim- als plaatvorm toegepast worden waardoor het een van de meest veelzijdige isolatiematerialen op de markt is en zowel voor particuliere als industriële toepassingen gebruikt wordt. PUR is daarbij waterafstotend, stabiel, duurzaam en ongevoelig voor ongedierte.
PUR-isolatie
Thermische prestaties
PUR hardschuim isolatie heeft een thermische geleidbaarheid λ = 0,026 W/m.K.
Dampdiffusieweerstand
PUR-isolatie heeft een dampdiffusieweerstand μ = 30 – 60
Volumieke massa
PUR-isolatie heeft een volumieke massa ρ = 30 – 60 kg/m3
Brandgedrag
PUR hardschuim isolatie behoort tot Euro brandklasse B.
Vochtbestendigheid
Door zijn gesloten celstructuur structuur is PUR volledig waterdicht en oefent vocht nauwelijks invloed uit op de warmteweerstand.
Gezondheid- en milieu-eigenschappen
Vroeger werden de platen gefabriceerd en verwerkt met CFK's, (chloorfluorkoolstofverbinding), HCFK's (waarbij één van de waterstofatomen vervangen werd door een halogeen), of HFK's (gehalogeneerde fluorkoolwaterstoffen), welke in meer of mindere mate een invloed hadden op onze ozonlaag. Heden ten dage worden er PUR isolatieplaten geproduceerd die 100 % CFK's, HCFK's of HFK's vrij zijn.
Liboconstruct gebruikt deze isolatie vooral bij renovatiewerken in de buitenschil van de woning. Daar waar zich massieve muren, platte daken – met een traditionele vloeropbouw zoals beton of een systeem vloer – aanwezig zijn. In begane grondvloeren wordt deze isolatie enkel geplaatst indien er een voldoende dikke dekvloer boven wordt aangebracht want er dient voldoende inertie aanwezig te zijn. PUR-isolatie wordt dan zowel in schuim (ter plaatse gespoten) als in plaatvorm aangebracht.
Algemeen
PIR of polyisocyanuraat is een kunststof materiaal dat uit isocyanaten onder toevoeging van katalysatoren en drijfgassen wordt geproduceerd. Er ontstaan tijdens dit proces harde schuimstoffen met gesloten cellen, die dezelfde toepassingen kennen als PUR. PIR is eigenlijk de brandtechnisch verbeterde versie van PUR, vooral bij de ontwikkeling van rookgassen bij brand.
Meestal worden de platen geleverd met een tand en groef verbinding voor de goede aansluiting van de isolatie.
Platen zijn meestal langs beide zijden bekleed met een dampdichte laag of een bitumeuze laag afhankelijk van de toepassing. Nieuw is ook een PIR plaat waartegen 2 cm minerale wol is aangebracht om oneffenheden op te vangen van de muur waartegen de isolatie wordt aangebracht.
PIR-isolatie
Thermische prestaties
PIR hardschuim isolatie heeft een thermische geleidbaarheid λ = 0,023 – 0,026 W/m.K (waarde afhankelijk van de bekleding in  alu, gebitumineerd of mineraal glasvlies en van de dikte).
Dampdiffusieweerstand
PIR hardschuim isolatie heeft een dampdiffusieweerstand μ = 50 – 100
Volumieke massa
PIR hardschuim isolatie heeft een volumieke massa ρ = 30 kg/m3
Brandgedrag
PIR behoort tot de Euro brandklasse: B, S2, d0
Vochtbestendigheid
Door zijn gesloten celstructuur structuur is PIR volledig waterdicht en oefent vocht nauwelijks invloed uit op de warmteweerstand.
Gezondheids en milieu-eigenschappen
Vroeger werden de platen gefabriceerd en verwerkt met CFK's, (chloorfluorkoolstofverbinding), HCFK's (waarbij één van de waterstofatomen vervangen werd door een halogeen), of HFK's (gehalogeneerde fluorkoolwaterstoffen), welke in meer of mindere mate een invloed hadden op onze ozonlaag. Heden ten dage worden er PIR isolatieplaten geproduceerd die 100 % CFK's, HCFK's of HFK's vrij zijn.
Leveranciers
Xtratherm: www.xtratherm.eu
Enertherm: www.enertherm.eu
Liboconstruct gebruikt PIR-isolatie op dezelfde wijze als PUR-platen. Dus enkel bij renovatiewerken in de buitenschil van de woning, massieve muren, platte daken met traditionele vloeropbouw zoals beton of welfsels. In vloeren wordt deze isolatie enkel geplaatst indien er een voldoende dikke dekvloer daarboven wordt aangebracht. PIR-isolatie wordt enkel in plaatvorm aangebracht.
Algemeen
Resol hardschuim is een op resolhars gebaseerde isolatieplaat. Door een chemisch proces ontstaat in het hars een zeer fijne, gesloten celstructuur. Deze celstructuur is veel fijner dan die van PUR of PIR waardoor een nog betere thermische stabiliteit en brandweerstand bereikt wordt. Door de gesloten cellenstructuur wordt tevens een blijvende en hoogwaardige isolatiewaarde gewaarborgd.
Resol-isolatie
Thermische prestaties
Resol hardschuim isolatie heeft een thermische geleidbaarheid van 0,021 W/m.K. Dit is de laagste thermische geleidbaarheid van alle in de handel verkrijgbare plaat-isolatiematerialen. Hierdoor kan in het bouwproces met een dunnere isolatielaag toch een even goede of zelfs een betere isolatiewaarde worden bereikt.
Dampdiffusieweerstand
Resol hardschuim isolatie heeft een dampdiffusieweerstand μ = 30 – 60
Volumieke massa
Resol hardschuim isolatie heeft een volumieke massa ρ = 35 kg/m3
Brandgedrag
Resol hardschuim behoort tot Euro brandklasse B.
Vochtbestendigheid
Door de gesloten celstructuur is resol hardschuim isolatie zeer bestand tegen indringen van vocht en water.
Hygiëne
Resol hardschuim is bestand tegen zwam- en schimmelgroei, houdt ongedierte tegen, en is niet vezelig, reukloos en vlekt niet.
Leveranciers
Xtratherm: www.xtratherm.eu
Enertherm: www.enertherm.eu
Liboconstruct gebruikt Resol isolatie bij houtskeletbouw wanneer een dampopen constructie dient te worden uitgevoerd. Liboconstruct zorgt er dan wel voor dat langs de binnenzijde een plaat in PIR wordt aangebracht en tussen de houten stijlen minerale wol. Dezelfde opbouw wordt dan gehanteerd voor de hellende en platte daken. Voor beide toepassingen dienen dan geen dampfolies te worden geplaatst hetgeen enorme problemen uitschakeld en een belangrijke tijdswinst oplevert.
Isolatie in sandwichpanelen
Liboconstruct gebruikt voor:
de buitenwanden,
de platte en de hellende daken,
de terrassen,
de afscherming van het beschermd volume van het gebouw t.o.v. van andere delen van het gebouw of onverwarmde vertrekken...
als dit architecturaal mogelijk is, bij voorkeur sandwichpanelen. De dikte kan worden aangepast aan de eisen van de opdrachtgever, maar de standaarddikte bedraagt 150 mm. Dit biedt het grote voordeel dat men tegelijkertijd een structuurelement aanbrengt, thermische isolatie en geen dampschermen moet voorzien om condensvorming te voorkomen.
R-waarde
De thermische weerstand, ook wel warmteweerstand, hangt samen met de eigenschap van materialen om warmte te geleiden. Metalen zijn goede warmtegeleiders, hebben dus een lage warmteweerstand. Lucht en kunststof zijn voorbeelden van slechte warmtegeleiders, dus met een hoge thermische weerstand.
De R-waarde is een getal – eenheid m²K/W – dat aangeeft wat de thermische weerstand is van een isolatielaag. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatielaag isoleert.
De R-waarde wordt vooral gebruikt om de thermische weerstand van een isolatielaag met een bepaalde dikte aan te geven.
De R-waarde wordt als volgt berekend: R-waarde = dikte isolatielaag (in meter) / λ-waarde.
R-Waarde
Dikte isolatie in mm
Materiaal
λ
50
80
100
120
150
180
200
EPS 0,040 1,250 2,000 2,500 3,000 3,750 4,500 5,000
XPS 0,035 1,429 2,286 2,857 3,429 4,286 5,143 5,714
Rotswol 0,035 1,429 2,286 2,857 3,429 4,286 5,143 5,714
Glaswol 0,035 1,429 2,286 2,857 3,429 4,286 5,143 5,714
PUR (muur) 0,023 2,174 3,478 4,348 5,217 6,522 7,826 8,696
PUR (dak) 0,028 1,667 2,667 3,333 4,000 5,000 6,000 6,667
PUR (gsp.) 0,030 1,786 2,857 3,571 4,286 5,357 6,429 7,143
PIR 0,023 2,174 3,478 4,348 5,217 6,522 7,826 8,696
Resol 0,020 2,500 4,000 5,000 6,000 7,500 9,000 10,00
U-waarde
De U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit die in de tijd per m² en per graad temperatuurverschil (graden in Kelvin), tussen de ene en de andere zijde van een wand(constructie) wordt doorgelaten. De U-waarde wordt ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd.
De waarde geeft de mate van warmtegeleiding van een wand aan: een hoge U-waarde betekent een thermisch slecht isolerende wand, een lage U-waarde betekent een thermisch goed isolerende wand. De eenheid voor de U-waarde is W/(m²·K).
De U-waarde is het omgekeerde is van de R-waarde en wordt als volgt berekend: U-waarde = λ-waarde / dikte isolatielaag (in meter) .
De U-waarde wordt vooral gebruikt om de thermische weerstand van raamprofielen en glas aan te geven.
U-Waarde
Dikte isolatie in mm
Materiaal
λ
50
80
100
120
150
180
200
EPS 0,040 0,800 0,500 0,400 0,333 0,267 0,222 0,200
XPS 0,035 0,700 0,438 0,350 0,292 0,233 0,194 0,175
Rotswol 0,035 0,700 0,438 0,350 0,292 0,233 0,194 0,175
Glaswol 0,035 0,700 0,438 0,350 0,292 0,233 0,194 0,175
PUR (muur) 0,023 0,460 0,288 0,230 0,192 0,153 0,128 0,115
PUR (dak) 0,028 0,600 0,375 0,300 0,250 0,200 0,167 0,150
PUR (gsp.) 0,030 0,560 0,350 0,280 0,233 0,187 0,156 0,140
PIR 0,023 0,460 0,288 0,230 0,192 0,153 0,128 0,115
Resol 0,020 0,400 0,250 0,200 0,167 0,133 0,111 0,100
Opmerking
Er dient te worden opgemerkt dat, de maximum U-waarde voor wanden, vloeren en daken volgens de EPB-reglementering op dit ogenblik 0,24 W/m²K bedraagt. Of de minimum R-waarde groter moet zijn dan 4,167 m²K/W. Maar het is niet omdat deze bouwonderdelen hieraan voldoen, dat men mag denken, dat de bouwonderdelen in orde zijn.
Andere onderdelen van een gebouw zoals: deuren, ramen, aansluitingen... en thermische invloeden zoals: zonnewinsten, energievoorzieningen, ventilatie..., zijn van even groot belang. Indien men geen grote reserve heeft op de thermische weerstand van de isolatie in de specifieke bouwonderdelen, dan zal men het gevraagde E-peil moeilijk bereiken of men moet zeer veel investeren om zelf energie op te wekken.